Polacy pokochali grillowanie. Kiedy robi się ciepło, a weekend stoi u progu, w powietrzu roznosi się charakterystyczny zapach palonego węgla i pieczonego mięsa, a wszelkie akcesoria grillowe stają się jednym z artykułów pierwszej potrzeby. Czasem jednak pogoda krzyżuje nam plany i zamiast biesiadowania na powietrzu musimy schować się pod dachem i obejść smakiem aromatycznej potrawy z grilla. Czy trzeba wówczas odwoływać spotkania i rezygnować z tej wyjątkowej formy spędzenia czasu wolnego? Co zrobić, by deszcz i chłód nie decydował o wspólnym grillowaniu?
Alternatywa dla węglowego grilla
Na kempingu nad morzem, na działce, w ogrodzie, a nawet na tarasie. Grillowanie jest dobre zawsze i wszędzie. Chyba że pogoda nie sprzyja. Zamiast tracić czas na rozpalanie wilgotnego brykietu albo czekać na lepszą pogodę, warto poszukać innych możliwości. Zakup grilla elektrycznego, gazowego lub patelni grillowej pozwoli przygotowywać ulubione mięsa i warzywa bez dodatku tłuszczu.
Grill gazowy ustawiony pod wiatą na tarasie pozwoli dopiec mięso pomimo nagłego deszczu. Nie trzeba pilnować ognia tak, jak w przypadku tradycyjnego grilla węglowego, a jedynie przykręcić kurek i czekać, aż mięso osiągnie idealną miękkość. Grill gazowy świetnie sprawdza się zimą, kiedy temperatura na zewnątrz jest niska.
Grill elektryczny umożliwia przygotowanie soczystych pieczonych potraw w domu. Wystarczy zadbać o dobrą wentylację i można bezpiecznie oraz prosto przygotować najlepsze steki, szaszłyki czy grillowaną pierś z kurczaka. Wbrew opiniom sceptyków wyjątkowy aromat unoszący się podczas łączenia pożywienia z ogniem i drewnem, można osiągnąć, grillując z użyciem energii elektrycznej. Akcesoria grillowe, takie jak naturalne aromaty dymne do najnowocześniejszych grilli elektrycznych, pozwalają osiągnąć bardzo zbliżony efekt.
Patelnia grillowa to najprostszy sposób przygotowania pieczonych potraw bez tłuszczu. Niezależnie od tego, czy dysponujemy kuchenką gazową, elektryczną czy płytą indukcyjną. Aby równomiernie rozprowadzała ciepło, powinna mieć grube dno i odpowiednią wielkość.
Akcesoria grillowe, które warto mieć
Grill master powinien być przygotowany na każdą okazję. W końcu najważniejsza jest przyjemność z bycia tu i teraz, spotkania, zadowolenie gości, zabawa i niepowtarzalny smak grillowanych potraw. Z pomocą przychodzą akcesoria grillowe ze sklepu Luke.pl. Od łopatek, metalowych szczypiec, naczyń i podkładek, niezbędnych do przygotowania wyjątkowych potraw, przez drewniane wiórki dodające daniom pożądany aromat. Przyda się także termometr do pomiaru temperatury potraw, rękawice do ochrony rąk przed poparzeniem i profesjonalny fartuch. Gdy chcemy zająć się przygotowywaniem dań z grilla bardziej profesjonalnie, warto również sprawdzić ofertę żeliwnych kociołków, koszy do grillowania warzyw czy kamienia do pizzy.
Mając pomysł i odpowiednie akcesoria grillowe, nie dasz się zaskoczyć pogodzie, a każde danie z grilla będzie przygotowane po mistrzowsku!